CZY I KIEDY WARTO WYBIERAĆ PRODUKTY PRODUKOWANE W SPOSÓB EKOLOGICZNY?

Nic tak trwale nie wpłynie na jakość tego co robisz i jak wyglądasz jak to co zjadasz. Efekty treningu są dużo wspanialsze kiedy weźmiemy ten jakże istotny fakt pod lupę zamiast go ignorować.

Tak, to w sumie jest najważniejsze i powinno być przed WSZYSTKIM. Wszystkim i kropka.

W pewnym wieku jak to się mówi „coś musi boleć”, i coś na pewno w tym jest, natomiast lepiej jak boli mniej niż więcej, prawda? 😊

U zarania poszukiwań dietetycznych postanowiłem postawić sobie taką tezę, eko czy z marketu?

Kiedy tak i kiedy tak? Czasy są toksyczne a rzeczywistość w kraju to już przerosła oczekiwania pijanych futurologów. Harrari posiwiał jak go pytali o Polskę. No dobra dosyć. U nas ryneczek mały, w Stanach Zjednoczonych jest pewna masa krytyczna która mówi za siebie dlatego warto ich podglądać w niejednej kwestii. I tak z tego podglądania wyłoniło mi się ciekawe zestawienie produktów najbardziej zapapranych chemią z nawozów oraz lista tych odpornych na wchłanianie.

Na początek sprostowanie że to EWG to nie europejska wspólnota gospodarcza czyli początek UE.

ENVIRONMENTAL WORKING GROUP to organizacja założona w USA 1992 roku w Waszyngtonie. Organizacja stawia sobie za cel weryfikowanie i badanie substancji szkodliwych zawartych m. in. w pożywieniu (badają też składniki kosmetyków).

EWG krytykowana była za lobbowanie na korzyść producentów produktów ekologicznych. Wielu krytykowało organizację za to że demonizuje zawartości substancji chemicznych w pożywieniu.

Nie jest to grupa badawcza, co istotne a jedynie organizacja która interpretuje i analizuje raporty sporządzane przez amerykański Departament Rolnictwa. Nieścisłości dotyczą m. in. Tego iż bierze się pod uwagę jedynie fakt skażenia a nie jego stopień. Również należy pamiętać o tym że w końcu to amerykańska gleba/powietrze/otoczenie wpływa na stan badanych substancji

Mimo to jednak jej działalność oraz raporty intensywnie wpływały na opinie i prowokowały do dyskusji na tematy związane z zawartością pestycydów w warzywach i owocach.

EWG istnieje już blisko 30 lat i naokoło jej działalności powstały również 3 filmy dokumentalne.

LISTA Z RAPORTU EWG O NAJBARDZIEJ ZANIECZYSZCZONYCH PESTYCYDAMI WARZYWACH I OWOCACH – BRUDNA DWUNASTKA (w 90% badanych produktów wykazano obecność przynajmniej 2 pestycydów):

Przed przeprowadzaniem badania wszystkie owoce i warzywa były myte lub nawet obierane.

  1. TRUSKAWKI
  2. SZPINAK
  3. WARZYWA KAPUSTNE I JARMUŻ
  4. NEKTARYNKI
  5. JABŁKA
  6. WINOGRONA
  7. WIŚNIE
  8. BRZOSKWINIE
  9. GRUSZKI
  10. PAPRYKA ZWYKŁA I OSTRA
  11. SELER
  12. POMIDORY

Najczęściej wykrywanym pestycydem był DACthal który w 2009 został zakazany w Europie. W wyniku badań nad tym środkiem amerykańska Agencja Ochrony Środowiska wskazała ten środek jako potencjalnie rakotwórczy czynnik dla ludzi.

Dla równowagi EWG podaje również 15 produktów najbardziej odpornych na wchłanianie pestycydów.

  1. AWOKADO
  2. KUKURYDZA
  3. ANANAS
  4. CEBULA
  5. PAPAYA
  6. GROSZEK ZIELONY (MROŻONY)
  7. BAKŁAŻANY
  8. SZPARAGI
  9. BROKUŁY
  10. KAPUSTA
  11. KIWI
  12. KALAFIOR
  13. GRZYBY
  14. MELON MIODOWY
  15. KANTALUPY

Warto dodać że należy pamiętać o kontekście tego badania. Czyli lista ta nie odwzorowuje najzdrowszych produktów, ale te które najmniej wchłaniają sztucznej i szkodliwej chemii.

Kukurydzę która jest 2 miejscu tej listy możecie od razu w ogóle zapomnieć. Dwa razy do roku jakaś sałatka przy święcie i koniec. Jest to produkt najbardziej zmodyfikowany genetycznie. Modyfikacje genetycznie wpłynęły pozytywnie na wielkość zbiorów, ale nasz organizm bardzo źle znosi ten produkt – i wcale nie chodzi o to że czasem w kupie są całe ziarna kukurydzy.

„Chociaż kukurydza nie zawiera glutenu, może być bardzo drażniąca dla wyściółki jelit. To dlatego, że Twoje ciało faktycznie myśli, że białka w kukurydzy to gluten, który może zaburzać układ odpornościowy. Ponadto kukurydza ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że łatwo przekształca się w cukier w organizmie, co może powodować reakcję na insulinę i przyczyniać się do stanu zapalnego” – źródło : https://motywatordietetyczny.pl/.

W kukurydzy po zmianach genetycznych występują enzymy które „odstraszają” różne zagrożenia dla tej rośliny – szkodniki, grzyby. Niestety zjadając je możemy na długo upośledzać zachowanie się naszego układu odpornościowego i trawiennego.

Sami sobie odpowiedzcie na pytanie czy popcorn czyli termicznie obrobiona kukurydza z dodatkiem tłuszczy trans i soli jest ok…okej?

W tym momencie jeśli jesz coś, to może kusić żeby to wypluć i się temu przyjżeć…

Gdzie i jak znaleźć złoty środek, jak nie zgłupieć w tym morzu informacji, choć może częściej dezinformacji. Komu ufać w tej kwestii. W końcu każdy będzie bronił swojej racji, swoich interesów. Rolnik w gumofilcach na stylowym bazarku jest wiarygodniejszy, niż jabłka z biedry. Jednak trudno to sprawdzić i zweryfikować. Nie każdego stać żeby kupować tylko ekologiczne jedzenie bo potrafi być o wiele razy droższe od standardowych produktów.

Zaufaj sobie i swojej intuicji. Dołóż do tego wrażenia smakowe – lepszy smak wynika z tego że wzrost roślin jest bardziej naturalny, wolniejszy, a same warzywa i owoce często nie wyglądają jak ze zdjęcia reklamowego.

Czy warto się w to zagłębiać? Czy nie lepiej odpuścić sobie bo i tak gdzieś nas puszczą kantem?

Jakość żywności jest ogromnie istotna, ponieważ wpływa na jakość funkcjonowania naszego organizmu.

Wpływa na nasz wygląd i na to ile mamy energii i sił.

Zbyt duża ilość chemikaliów może silnie zaburzać funkcjonowanie wątroby, niszczyć mikrobiotę jelitową a w efekcie prowadzić do wielu złożonych i poważnych problemów zdrowotnych.

Zatem uważam że warto szukać wiarygodnych źródeł pożywienia i posługując się rozsądkiem i intuicją ułożyć sobie proporcje co z biedry a co jednak od rolnika na bazarze.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s